میخواهم مهارتهای نرمافزاری خودم را افزایش بدهم
در دوران دانشجویی چه مهارتی کسب کنیم؟
مدتی پیش یک کتاب الکترونکی منتشر کردم با عنوان: تصمیم من برای این روزهای شدیداً رقابتی در صنعت نفت. این کتاب را میتوانید از اینجا تهیه کنید. محتوای کلی این کتاب در رابطه با دست یابی به تخصص و مهارت در حوزههای مورد علاقهتان میباشد. تجربیات خودم و توصیه های دیگران را در آن گردآوری کرده ام.
اگر دانشجوی مقطع کارشناسی هستید، حتماً سعی کنید چند تا از دروس هر ترم را از روی کتاب رفرنس انگلیسی بخوانید. مطمئناً در آینده شما مجبور خواهید شد که مقالات و کتابهای انگلیسی بخوانید، پس بهتر است که از همین الآن به این کار عادت کنید. صرف نظر از تقویت زبان انگلیسی شما، آن چه در رفرنسهای انگلیسی نوشته شده است زمین تا آسمان با ترجمهها و کتابهای فارسی تفاوت دارد. کافی است خودتان امتحان کنید و پی به این نکته ببرید.
پس از آنکه دروس اصلی مهندسی نفت مانند سنگ، سیال، مخزن، بهرهبرداری، ولتست، حفاری و وللاگ را گذراندید، کمکم با نرمافزارهای مهندسی نفت آشنا شوید و با آنها کار کنید. مثلاً اگر استاد یک همورک از درس ولتست به شما داده است و از شما خواسته که دادههای یک تست ساخت فشار را آنالیز کنید، سعی کنید همین کار را در نرمافزار هم انجام بدهید و نتایج نرمافزار را با نتایج حل خودتان مقایسه کنید. به مرور شما با تعدادی نرمافزار آشنا خواهید شد و مفاهیم درسی را هم بهتر درک خواهید کرد.
ابتدا علایق خود را تعیین و سپس دست به انتخاب نرمافزار مناسب برای یادگیری بزنید. آیا شما به پتروفیزیک علاقه دارد؟ یا به وللاگ؟ یا مباحث بهرهبرداری؟ یا ولتست؟ یا طراحی رشته حفاری؟ و … . پس از آنکه علایق خود را تعیین کردید، به راحتی میتوانید نرمافزار مطرح در آن حوزه را پیدا کنید و با منابع موجود آنها را یاد بگیرید.
برای یادگیری نرمافزارها یا از دوستان خود کمک بگیرید و یا از انجمن علمی دانشگاهتان بخواهید که برخی دورهها را برگزار کنند. متأسفانه هزینه شرکت در دورههای نرمافزاری موسسات مختلف بسیار بالا است و در ضمن خروجی مناسبی هم ندارند. آن ها چند صد هزار تومان دریافت میکنند و صرفاً مقدمات نرمافزار را به شما یاد میدهند. بهترین روش آن است که خودتان نرمافزار را نصب و سپس با ماژولهای مختلف آن بازی کنید تا با ترفند و تکنیکها آشنا شوید. حتماً یک پروژه برای خودتان تعریف کنید و بدون هدف جلو نروید. از اساتید و یا سال بالاییهای خود درخواست طرح یک موضوع یا پروژه را بکنید و ضمناً از آنها نیز کمک بگیرید. با افراد شاغل در صنعت و همچنین دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد ارتباط داشته باشید و پیشنهادات آنها را دریافت کنید. این کار باعث میشود که درک بهتری از آینده کاری و تحصیلی خودتان بدست آورید و تصمیمهای بهتری بگیرید.
حتماً manual نرمافزار را مطالعه کنید. برای این کار باید زبان انگلیسی خود را نیز قوی کنید و کمی حوصله به خرج بدهید. منیوال نرمافزارها بسیار عالی هستند و نکات جالبی در آنها بیان میشود. من خیلی از قسمتهای منیوال نرمافزار سفیر را مطالعه کردهام.
به دنبال مدرک نباشید. این مدرکها دیگر ارزش چندانی ندارند. هر کسی با صرف چند صد هزار تومان پول میتواند هر مدرکی را که بخواهد در دستش داشته باشد. بنابراین تلاش شما بر روی یادگیری کاربردی و مفهومی نرمافزار باشد. به قول یکی از اساتید دانشکده نفت اهواز، اگر یک کارگر را هم از خیابان بیاورید پس از دو ساعت آموزش، میتواند با اکلیپس کار کند. این کار اپراتورها هست. ولی ما مهندس هستیم. ما باید از اتفاقاتی که در پشت نرمافزار میافتد باخبر باشیم. دقیقاً بدانیم که روابط با چه معادلاتی و چگونه حل میشوند. فرضیات هر روش و مدل چیست و چگونه نتایج بهتری از نرمافزار بگیریم.
حتماً در حین یادگیری یک گزارش از کارهایی که انجام میدهید تهیه کنید. دقیقاً مشخص کنید که چه کارهایی انجام دادهاید، چه تکنیکهایی فراگرفتهاید، از چه کسانی اینها را یاد گرفتهاید، و از چه منابعی استفاده کردهاید. این گزارشها، بعدها به شدت مفید خواهد بود و کار مرور را آسان خواهد کرد.
من یک آموزش ویدئویی برای تدریس نرمافزار چاه آزمایی سفیر آماده کردهام که میتوانید در این لینک تهیه کنید.
صفحه ویژه «نرمافزارهای کاربردی در مهندسی حفاری»: این لینک
صفحه ویژه «نرمافزارهای کاربردی در مهندسی بهرهبرداری»: این لینک
آموزش برنامهنویسی متلب: گنجینه آموزشهای برنامه نویسی کاربردی متلب — از مقدماتی تا پیشرفته (این لینک)
“نرم افزارها را به صورت کاملاً کاربردی و پروژه محور یاد بگیرید”
ایمیل من جهت مشاوره و پاسخگویی به سوالاتتان:
salmani.sgh@gmail.com
کانال سایت کنکور نفت در تلگرام:
https://t.me/konkurnaft